ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ

ΚΟΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ

 

Αν και οι φωτογραφίες μπορεί να σοκάρουν, ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΚΟΚΑΛΑ στο σκύλο σας.

Ειλεός με επιπλεγμένη Κοιλιοβουβωνοκήλη.

Σοβαρότατο χειρουργείο 3 ωρών στο κτηνιατρείο μας.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΙΜΑ

Δηλητηριαση σκυλου και γατας απο τροφιμα - τοξικοτητα αυτων

 
Η δηλητηριαση σκυλου και γατας απο τροφιμα και τοξικοτητα αυτων

Είναι εξανθρωπισμός να πιστεύουμε πως ο σκύλος μπορεί να φάει όλα τα τρόφιμα που καταναλώνει ο άνθρωπος και ότι η ωφέλειά του από αυτά είναι η ίδια. Άλλωστε, ο πρώτος είναι σαρκοφάγος και ο δεύτερος παμφάγος.

          Είναι επίσης, βασικό να γνωρίζουμε τα τρόφιμα ανθρώπινης κατανάλωσης, που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίασεις στους σκύλους και τις γάτες ώστε να προλάβουμε πιθανότητά της. Αν -για οποιοδήποτε λόγο- καταναλωθεί από το ζώο κάποια από τις «απαγορευμένες» τροφές, πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο το ταχύτερο δυνατό για αντιμετώπιση του προβλήματος.

 • Κρεμμύδια (σκόρδα – πράσα – καυτερές πιπεριές):

        Προκαλείται ένα είδος αιμολυτικής αναιμίας, δηλ. λύση και καταστροφή των ερυθροκυττάρων, με παράλληλη βλάβη στους νεφρούς.

        Μπορεί να προέλθει από όλες τις μορφές βρώσης του κρεμμυδιού: μαγειρεμένο, ωμό ή αποξηραμένο. Καθώς στο μαγειρεμένο φαγητό μας βρίσκεται συνήθως, σε κάποια από τις παραπάνω μορφές, αποφύγετε να δίνετε στα ζώα ό,τι περισσεύει από αυτό.

        Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι αναιμικά ούλα, ταχυκαρδία, αδυναμία, υπνηλία, αλλά και έμετος, διάρροια και συχνά αίμα στα ούρα. Σε αυτή τη περίπτωση, πιθανόν να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, και φυσικά υποστηρικτική θεραπεία (οροί, κλπ).

 • Σταφύλια,  σταφίδες,  μούρα:

       Οξέα δηλητήρια για τους σκύλους, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους νεφρούς και να οδηγήσουν σε θάνατο.  Ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

       Ενδείξεις πιθανής δηλητηρίασης είναι ο έμετος, η διάρροια και συχνά η αδυναμία, αλλά και η μειωμένη ποσότητα ούρων (αν μπορεί να εντοπισθεί) κάποιες ώρες μετά.

 • Σοκολάτα και προϊόντα καφεΐνης (τσάι, κακάο):

       Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν καφεΐνη και θεοβρωμίνη και συχνά επηρεάζουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται με ανησυχία, ρίγος, έμετο, διάρροια, πυρετό και κάποιες φορές, κώμα. Επίσης, η σοκολάτα είναι ερεθιστική για το στομάχι και προκαλεί γαστρίτιδα με εμέτους και σε ακραίες περιπτώσεις, έλκος με γαστρορραγία.

 • Καρποί macadamia:

        Αποφύγετε –γενικά- να δίνετε ξηρούς καρπούς στο σκύλο σας. Ειδικά δε τους συγκεκριμένους που μπορούν να προκαλέσουν  σοβαρό πρόβλημα δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάστημα λίγων –συνήθως- ωρών και είναι έμετος (όπως σχεδόν σε κάθε τροφική δηλητηρίαση), οίδημα, αδυναμία και μυϊκός πόνος. Συχνά η δηλητηρίαση από ξηρούς καρπούς υποχωρεί σε κάποιες μέρες, αλλά μπορεί να χρειαστεί και σοβαρή θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση σε ορισμένες περιπτώσεις.

 • Τσίχλες:

        Οι τσίχλες συχνά περιέχουν ξυλιτόλη, ένα χημικό γλυκαντικό-υποκατάστατο ζάχαρης. Η κατάποση τσιχλών από σκύλους προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης που δημιουργεί υπογλυκαιμία, και πιθανόν ηπατική ανεπάρκεια. Συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα (σε μισή με μία ώρα) και είναι αδυναμία με τελική κατάρρευση, ενώ χρειάζεται άμεση κτηνιατρική επέμβαση. Πιθανόν να υπάρξει και μόνιμη ηπατική βλάβη.

 • Κόκαλα:

        Αποφύγετε να δίνετε κόκαλα στο σκύλο σας. Όσο κι αν οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την εικόνα του σκύλου με ένα κόκαλο στο στόμα ή με την αίσθηση πως αυτό είναι λαχταριστό snack για αυτόν. Μπορεί να τραυματίσουν και να σχίσουν τον οισοφάγο, το στομάχι, να φράξουν τη πεπτική οδό, καταλήγοντας ακόμα και σε θάνατο. Αξιοσημείωτη είναι επίσης, και η δυσκοιλιότητα που προκαλείται.

 • Αλκοόλ και άψητη ζύμη με μαγιά:

         Η αιθανόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά και τις άψητες ζύμες με μαγιά είναι μια πολύ τοξική χημική ουσία και επιδρά στο νευρικό και αναπνευστικό σύστημα. Έτσι, ακόμα και μια μικρή ποσότητα αιθανόλης προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους σκύλους.

        Η ύπαρξή της εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως νάρκη, αδυναμία και υποθερμία. Αν παρουσιαστούν, χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια, ενώ δεν πρέπει να προκαλείται εμετός.

         Γενικά, σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε για εμάς, τα ζώα δεν έχουν αντοχή στο αλκοόλ.

 • Κουκούτσια και σπόροι από φρούτα:

         Πολλά από αυτά περιέχουν την τοξική ουσία κυανίνη. Το ζώο κάνει έμετο, έχει βαριά αναπνοή, ταχυκαρδία, μπορεί να πέσει σε κώμα, ενώ υπάρχει και ερεθισμός του δέρματος. Άπνοια, ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, κώμα και δερματικός ερεθισμός είναι μερικά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης αυτής.

 • Αλλοιωμένα ή μουχλιασμένα φαγητά:

        Όπως και σε μας, τρόφιμα ακατάλληλα προς βρώση δεν πρέπει να δίνονται και στα ζώα. Ανάλογα με το είδος του τροφίμου και το βάθος της σήψης όταν αυτό πεταχτεί, παράγονται νέα υποπροϊόντα αποσύνθεσης, ικανά να δημιουργήσουν σοβαρές δηλητηριάσεις στο ζώο.

         Οι ιδιοκτήτες ζώων είναι σκόπιμο να έχουν καλά προστατευμένα τα σκουπίδια τους, καθώς οι "μυρωδιές" που αναδύουν είναι ¨θελκτικές¨ για έναν πεινασμένο ή βουλιμικό σκύλο ή γάτα. Πάντα η υποψία δηλητηρίασης από σάπια φαγητά, πρέπει να  αντιμετωπισθεί ιατρικά, καθώς δε γνωρίζουμε ούτε την επικινδυνότητα, ούτε το ακριβές είδος δηλητηρίασης. 

 • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα:

         Γενικά, δεν είναι πάντα καλά ανεκτά από το σκύλο και τη γάτα (δυσανεξία σε λακτόζη). ΄Εμετος και διάρροια είναι συνηθισμένες σε περίπτωση σημαντικής κατανάλωσης γαλακτοκομικών.

 • Υπερβολική κατανάλωση αλατισμένων τροφίμων (πατατάκια, Κ.):

         Θα μπορούσε να ονομαστεί και ως δηλητηρίαση από χλωριούχο νάτριο (κοινό μαγειρικό αλάτι). Χαρακτηρίζεται και ακολουθείται από μεγάλη κατανάλωση νερού, όπως είναι αναμενόμενο, αδυναμία, κατάπτωση, πολλαπλούς εμέτους και οιδήματα. Χρειάζεται άμεση χορήγηση ορών και λοιπή υποστηρικτική θεραπεία.

           Η λήψη αλατούχων τροφών, έστω και σε μικρές ποσότητες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προδιαθέτει για σχηματισμό ουρόλιθων σε νεφρούς και ουροδόχο κύστη. Μπορεί δε, να αποβεί μοιραία σε καρδιοπαθή ζώα.

  

     Τελικά, δεν είναι καλό να δίνονται ανθρώπινες τροφές σε ποσότητες στα ζώα. Τα δικά μας αποφάγια, δεν είναι κατάλληλα για διατροφή σαρκοφάγων ζώων. Μπορούμε να δώσουμε ίσως μικρές ποσότητες από αυτές, αλλά σίγουρα δεν καλύπτουμε τις διατροφικές τους ανάγκες. Γλυκά, και γενικά φαγητά που παχαίνουν εμάς, δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα στα ζώα. Πιθανόν, πολλά από αυτά να μην είναι καν ανεκτά από αυτά. Αν η επιλογή σας είναι να ταΐζετε με μαγειρεμένο φαγητό τα ζώα σας, συμβουλευτείτε το κτηνίατρό σας ή κάποιον πολύ ειδικό για αυτό, καθώς οι κτηνίατροι είναι οι αρμόδιοι ώστε να συμβουλεύσουν για να εξασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των ημερήσιων αναγκών τους.

     Φυσικά, καλό είναι να έχετε πάντα υπ όψιν σας, πως μικρά συμπληρώματα τροφής (snack) είναι σημαντικές ποσότητες τροφής για αυτά, λόγω του μικρού σωματικού τους βάρους και πρέπει ανάλογα να μειώνεται η αντίστοιχη ποσότητα από το δικό τους φαγητό. Έτσι αποφεύγεται η συσσώρευση περιττών θερμίδων και αποτρέπουμε την ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους τους.

Η δηλητηριαση σκυλου και γατας απο τροφιμα και τοξικοτητα αυτων

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ - ΓΑΤΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

Από
Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη
 
 

Η Διατροφή του σκύλου και της γάτας η επιλογή της τροφής τους δηλαδή, είναι μια συχνά παρεξηγημένη διαδικασία, καθώς γίνεται με βάση το κόστος ενός σακιού τροφής ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Είναι σκόπιμο να γνωρίζετε το πραγματικό ημερήσιο κόστος της διατροφής. Έτσι, καλό είναι να λαμβάνετε υπ όψιν κάποια δεδομένα στην επιλογή σας, όπως:

Περισσότερα...

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ - ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ

     
Ομάδα Vetdoc.gr
Κτηνιατρείο Θεσσαλονίκη
 

Στις σημερινές εποχές, το κόστος της διατροφής του σκύλου μας είναι σημαντικό για τον καθένα μας. Υπάρχει ίσως, κάποια παρεξήγηση για το πραγματικό κόστος, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες συνδέουν το κόστος διατροφής με αυτό της αγοράς ενός σακιού τροφής. Στη πράξη, αυτό μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό, καθώς συχνά μία καλύτερη και ακριβότερη τροφή μπορεί να κοστίζει ελάχιστα περισσότερο ή σχεδόν το ίδιο με μία υποβαθμισμένη, καθώς-όντως φτωχότερη σε συστατικά η τελευταία-χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες του σκύλου.

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

Διατροφή

Διατροφή σκύλου και γάτας

Συμβουλές για την τροφή του σκύλου και της γάτας

Από

Κυριακίδου Μαρία

Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

Καταμέτρηση Άρθρων:
7
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

dog toilet 

Σε αυτήν την ενότητα θα σας παραπέμψουμε σε βίντεο της εταιρίας τροφών σκύλου BRIT που αφορούν "κόλπα" και συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας.

Η επιμονή - υπομονή και η ηρεμία είναι βασικά στοιχέια για την εκπαίδευση των σκύλων. Να έχετε πάντοτε υπ όψιν ότι είναι ουσιαστικό στη σχέση μας μαζί τους να είναι ξεκάθαρο το ποιός είναι ο αρχηγός.

Οι κτηνίατροι θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε μιά ήπια διαδικασία εκπαίδευσης ώστε να έχετε μια υγιή σχέση με τον σκύλο σας και να χαίρεστε την συμβίωση σας μαζί του.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία

Καταμέτρηση Άρθρων:
7
Επιστημονικά νέα

Νέα του κτηνιατρικού χώρου, Φάρμακα και θεραπείες που θα βοηθήσουν τα ζώα σας.

Καταμέτρηση Άρθρων:
6
Περιποίηση

Περιποίηση σκύλου και γάτας

Συμβουλές και τρόποι περιποίησης σκύλου και γάτας

από

Κυριακίδου Μαρία

Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

Καταμέτρηση Άρθρων:
2
Πρόληψη - Φροντίδα

Πρόληψη και φροντίδα για την υγεία του σκύλου και της γάτας

Στο κτηνιατρείο μας πιστεύουμε πρώτιστα στη πρόληψη, ως το σημαντικότερο για την υγεία των ζώων σας.

από

Κυριακίδου Μαρία

Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

Καταμέτρηση Άρθρων:
27
ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Αντιπαραστικά φάρμακα σκύλου και γάτας

Αμπούλες ( πιπέτες ) και σπρέυ ( τσιμπούρια ψύλλους κ.α ) - αντιπαρασιτικά κολάρα και χάπια για τα εξωπαράσιτα και τα ενδοπαράσιτα

από

Κυριακίδου Μαρία

Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη  

Καταμέτρηση Άρθρων:
0
Πρώτες Βοήθειες

Πρώτες βοήθειες σκύλου και γάτας

Τι να κάνετε και τι όχι.

Από Κυριακίδου Μαρία

Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

Καταμέτρηση Άρθρων:
1

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

 • Αρχικό
 • Τίτλος
 • Ημερομηνία
 • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

 • Αρχικό
 • Τίτλος
 • Ημερομηνία
 • Τυχαία

Φωτογραφίες

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd